ИСТОРИЈАТ
    Ликовна колонија „Херцег – Нови – Сад“ настала је у Игалу, у Црној Гори, у Хотелу „Војводина“, на иницијативу Привредне коморе и у сарадњи са Културним центром Нови Сад, а у жељи за развојем и одржавањем добрих односа са окружењем Хотела Војводина који је угостио бројне госте и то госте првенствено из Војводине.

Колонија је увек окупљала еминентне ликовне уметнике из земље и региона. Посебност колоније је била та што су се уметници осим генерацијски, разликовали и по сликарским техникама, а са пуном слободом у свом раду и у уметничком изражавању.
   
  У  току колоније, метници су боравили и стварали своја дела у простору хотела Војводина у Игалу, који је тада био у власништву Привредне коморе Војводине и Аутономне Покрајине Војводине.  
    
  У 2022. години, када је Нови Сад носио титулу Европске престонице културе, у Културном центру Нови Сад је одржана десетогодишња  изложба најупечатљивијих радова 82 уметника, који су били учесници до тадашњих ликовних колонија.

Остварена је и значајна сарадња са Академијом уметности из Новог Сада, Факултетом уметности са Цетиња као и ЈУК Херцег фест.

 Свако од уметника је кроз своја дела давао приказ личног доживљаја Херцег Новог и Бококоторског залива и допринео стварању фундуса уметничких дела, као и нових видова сарадње културних, привредних и политичких институција.